ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του Φωτοβολταικού Πάρκου στην Μεγαλόπολη.
Αιτία είναι η μη εύρεση χρηματοδότησης του έργου , αφού πρόσφατα ναυάγησαν οι συνομιλίες με κινέζους επενδυτές .

Η ΔΕΗ πάντως διατείνεται ότι το έργο δε θα πρέπει να θεωρείται σε καμία περίπτωση «τελειωμένο». Το αντίθετο μάλιστα πηγές της εταιρείας τονίζουν ότι το έργο θα προχωρήσει και μάλιστα γρήγορα προκειμένου να μη χαθεί και η προθεσμία της «κλειδωμένης» τιμής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 13 μήνες. Ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία δεν είναι ακόμη σαφής και αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις προσεχείς ημέρες - εβδομάδες.

Και εάν η αδυναμία χρηματοδότησης ήταν η αιτία για τη μη υπογραφή σύμβασης με την JP Άβαξ, η εξέλιξη αυτή δε «στεναχώρησε» ιδιαίτερα τους αρμόδιους της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί η καλύτερη πρόταση που είχε κατατεθεί στο διαγωνισμό μπορεί να ήταν ανταγωνιστική για εκείνο το χρονικό διάστημα (Αύγουστος 2011 και περίπου 100 εκατ. ευρώ), ωστόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο του κόστους των φωτοβολταϊκών έχουν πλέον καταστήσει ανεπίκαιρη την προσφορά . Δηλαδή σήμερα η ΔΕΗ θα μπορούσε να πέσει έως και στο μισό κόστος δηλαδή σε ένα ποσό μεταξύ 50 και 75 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το έργο που για πρώτη φορά ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ το 2007, πέρασε από τη μέγγενη του ΣτΕ και κερδίζοντας τις προσφυγές των κυνηγών. Τον Ιούνιο του 2010 δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού, ενώ οι προσφορές κατατέθηκαν τον Αύγουστο του 2011 για να ανακηρυχθεί μειοδότης η JP Άβαξ, χωρίς ωστόσο να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή σύμβασης.

Το έργο σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη επρόκειτο να αναπτυχθεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων εντός του λιγνιτωρυχείου Μεγαλόπολης και να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2012, παράγοντας 65.000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και συμβάλλοντας στην αποφυγή εκπομπών 58.000 τόνων CO2.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν διάφορες κρούσεις για την χρηματοδότηση του έργου, χωρίς ακόμη και η προφορική δέσμευση που δόθηκε από την ΕΤΕΠ να μετουσιωθεί τελικά σε δάνειο. Οι σχετικές συζητήσεις για το 50% περίπου του κόστους του έργου έγιναν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ επαφές υπήρξαν επίσης με την Εθνική και την Παρευξείνια Τράπεζα για το υπόλοιπο ποσό της επένδυσης. Είχαν προηγηθεί βολιδοσκοπήσεις και των κινεζικών τραπεζών καθώς η JP Άβαξ στην προσφορά της περιλάμβανε κινεζικά πάνελς (Yingli) ωστόσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση ενός τέτοιου δανείου (με ασφάλεια εξαγωγικής πίστωσης) αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρονοβόρες.

Σημειώνεται τέλος ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχε όρος ώστε οι προσφορές να περιλαμβάνουν ενδεικτικό – και όχι δεσμευτικό – σχήμα χρηματοδότησης. Πλέον υπό την παρούσα συγκυρία οποιοσδήποτε νέος διαγωνισμός θα περιλαμβάνει ρητό όρο, για εξασφάλιση χρηματοδότησης. Σε νορμάλ συνθήκες οι 13 μήνες, είναι χρόνος αρκετός για να κατασκευαστεί ένα τέτοιο έργο, ωστόσο σε ρυθμούς ΔΕΗ – κυρίως εξαιτίας των διαγωνιστικών διαδικασιών – αυτό θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο...

Aπό το Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr