Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Η περιοχή του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο στη Νότια Ελλάδα. Τα μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη αλλά και η θέση που βρίσκετε την έκαναν και την κάνουν να έχει τεραστια σημασία για την οικονομία της χώρας αλλά και της περιοχής.
Η ΔΕΗ Α.Ε με τη λειτουργία των μονάδων της εδώ και 40 χρόνια ρύπαινε και ρυπαίνει ασύστολα την περιοχή μας, σε σημείο που η Μεγαλόπολη να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στο πίνακα των πιο επιβαρημένων πόλεων της χώρα μας.
Παράλληλα η ΔΕΗ Α.Ε με την άναρχη εκμετάλλευση της εξόρυξης του λιγνίτη, την απαξίωση των περιβαλλοντικών όρων αλλά και τη μηδενική αποκατάσταση του περιβάλλοντος, έχει μετατρέψει την περιοχή σε κρανίου τόπο και ειδικότερα την περιοχή των ορυχείων σεληνιακό τοπίο.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η απαξίωση της περιοχής με εμφανή μείωση στην δημιουργία νέων επενδύσεων και την οικονομική δυσκολία των υφιστάμενων επιχειρήσεων με αποτελεσμα οι νεοι να φευγουν από τον τοπο τους.
Τελευταία εμφανίζετε σαν πανάκεια για την σωτηρία της περιοχής η εφαρμογή και ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας με την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού στην Ευρώπη από την ΔΕΗ Α.Ε.
Σίγουρα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η μονάδα φυσικού αέριου που προγραμματίζει να κατασκευάσει η ΔΕΗ Α.Ε θα βοηθήσει κάπως την περιοχή σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ρυπαίνει το περιβάλλον και την περιοχή γενικότερα.
Όσον αφορά το φωτοβολταϊκό σταθμό κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος με την παραγωγή ρεύματος από τον ήλιο, αυτή όμως η ανάγκη για την παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πήγες δεν μπορεί να επιτρέπει στη ΔΕΗ Α.Ε αλλά και περισσότερο στα αρμόδια όργανα του κράτους που σκοπό έχουν να ελέγχουν, να εφαρμόζουν, να προστατεύουν το περιβάλλον και τους κάτοικους της περιοχής, να στηρίζουν με τις αποφάσεις τους τις αυθαιρεσίες τις ΔΕΗ Α.Ε και να καταστρατηγούν τις περιβαλλοντικές μελέτες.
Ανησυχία και προβληματισμό μας προκαλεί η αναφορά της υπουργού περιβάλλοντος τις τελευταίες μέρες για την περιοχή της ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ με το ρητορικό ερώτημα « η τοπική κοινωνία δεν θέλει το φωτοβολταικο πάρκο και προτιμά έναν ΧΥΤΑ;» Κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους λέμε ΟΧΙ στο χώρο που θέλει να κατασκευάσει το φωτοβολταϊκο σταθμό. Η ΔΕΗ Α.Ε έπρεπε να είχε δημιουργήσει δάσος και πάρκα για την προστασία της Μεγαλόπολης από την ανάπτυξη και λειτουργία του ορυχείου Χωρεμίου και πραγματικά είχε δημιουργηθεί ένα μεγάλο τμήμα πάρκου και χώροι πρασίνου όπως προβλέπη η περιβαλλόντικη μελέτη λειτουργίας του ορυχείου.
Παράνομα και με την ανοχή όλων των υπηρεσιών που αναφέραμε στην αρχή η ΔΕΗ Α.Ε. άρπαξε την ευκαιρία των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και έκοψε τα δέντρα, κατέστρεψε τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου και μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας προσπάθησε να νομιμοποιήσει όλες τις παρανομίες της με κάθε μέσο αλλάζοντας παράνομα τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των ορυχείων.
Η προσφυγή στο συμβούλιο επικρατείας ήταν και είναι μονόδρομος για το αυτονόητο την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της Μεγαλόπολης από την λειτουργία των ορυχείων.
Για εμάς δεν υπάρχει δίλημμα ή ερώτημα φωτοβολταϊκός σταθμός ή ΧΥΤΑ. Η απάντηση είναι μια απλή και καθαρή.
Δεν δεχθήκαμε και δεν θα δεχθούμε ποτέ και για κανέναν λόγο την κατασκευή κανενός ΧΥΤΑ στα ορυχεία της ΔΕΗ και γενικότερα στο λεκανοπέδιο. Για το φωτοβολταϊκό σταθμό μπορεί και πρέπει να κατασκευαστή αρκεί η ΔΕΗ Α.Ε να αλλάξει την θέση του , υπάρχουν 42 χιλιάδες στρέμματα στο χώρο των ορυχείων. Στο χώρο που θέλουν να το κατασκευάσουν πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας των ορυχείων και να κατασκευαστή δάσος και χώροι πρασίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.