Το Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Πελοπόννησο


Κατά την διάρκεια του 2012 συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για την δημιουργία του Παρράσιου Πάρκου Κληρονομιάς στην Πελοπόννησο που αποτελεί και το πρώτο (για την Ελλάδα) Πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς σε τέτοια κλίμακα. Κρατικοί και τοπικοί παράγοντες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ομάδα των Αρχαιολογικών Ανασκαφών του Λύκαιου όρους και υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας, σημείωσαν ικανοποιητική πρόοδο με την ευρύτερη ιδέα του Πάρκου. Οι συζητήσεις με τις τοπικές κοινότητες αλλά και με
υπηρεσιακούς παράγοντες τόσο στην Αρκαδία όσο και στην Αθήνα συνέχισαν να δημιουργούν ένα ικανοποιητικό πλαίσιο συνεργασιών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο αναφορικά με τη δημιουργία του Πάρκου.

Μία συνάντηση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου, όπουθ η Εταιρεία Ένωση Σωματείων Λυκόσουρας Αρκαδίας εξέφρασε την υποστήριξη της για το Πάρκο και προθυμοποιήθηκε να συμμετάσχει στην υλοποίηση του. Κατά τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου στην Νότια Κορυφή του Λύκαιου Όρους, και ύστερα από πρόσκληση του παπα-Σταμάτη, ο David G Romano ενημέρωσε στους συγκεντρωμένους πιστούς για την πορεία του Πάρκου. Το
φετινό καλοκαίρι έγινε και η διάνοιξη τμήματος του Μονοπατιού «Δία» που ξεκινάει από τις Άνω Καρυές και φτάνει μέχρι τον Ιππόδρομο του στο Ιερό του Δία.
Στη Μεγαλόπολη έγινε επίσης μια ανοικτή δημόσια συνάντηση για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με το τι έχει επιτευχθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Υπό την επίβλεψη των David G. Romano, M.E. Voyatzis, M. Davison, και X. Valle τέσσερεις σπουδαστές (οι D. Gruberg, D. Maxwell, P. Playdon και M. Pihokker) μαζί με τον Τ. Χριστέα, Πρόεδρο του χωριού Καστανοχώρι, ήταν οι υπεύθυνοι που διεκπεραίωσαν τη μελέτη, τη χάραξη, την κατασκευή και σήμανση του Μονοπατιού.

Χρηματοδότηση του Πάρκου Κληρονομιάς

Κατά το 2012 η Ευρωπαϊκή΄ Ενωση (ΕΕ) επέφερε αλλαγές σχετικά με τη χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών για τη διαχείριση δραστηριοτήτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς με σύμπτυξη ή και το κλείσιμο (κατάργηση) πολλών σημαντικών γραφείων παροχής οικονομικών επιχορηγήσεων. Συνεπώς νέες προσεγγίσεις θα πρέπει να βρεθούν για να ανταποκρίνονται στις χρηματοδοτήσεις για τη διαχείριση δραστηριοτήτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς είτε με την σύσταση Μη Κυβερνητικών
Οργανισμών (ΜΚΟ), ή στοχεύοντας σε χρηματοδοτήσεις που άπτονται σε ευρύτερους τομείς όπως αυτοί των Ερευνών.
Οι προσπάθειες σχεδιασμού του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στόχευσαν στη δημιουργία μιας υποστηρικτικής σύμπραξης που να ανταποκρίνεται στην ποικιλομορφία του Παρράσιου Πάρκου. Η σύμπραξη αυτή συστήθηκε από επιτροπή που αντιπροσώπευε τις διάφορες περιοχές του Πάρκου και θα εργαστεί σαν μια ενότητα στοχεύοντας στην ίδρυση μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) και αυτό αποτελεί ένα μέρος των μελλοντικών προσπαθειών του σχεδιασμού του Πάρκου.


Δίκτυο WiFi

Το Πρόγραμμα Ανασκαφών και Αποτυπώσεων του Λύκαιου Όρους όσο και οι αναληφθείσες άλλες πρωτοβουλίες όπως το Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πελοποννήσου, αντιμετώπισαν πολλές και ποικίλες τεχνικές δυσκολίες τα προηγούμενα επτά χρόνια.
Αν και τα δύο Προγράμματα στηρίζονταν άμεσα στη διασύνδεση με το Διαδίκτυο (Internet), για τους συμμετέχοντες σπουδαστές και ερευνητές που εργάζονταν στην ύπαιθρο υπήρξαν εξαιρετικές δυσκολίες για την εύρεση μιας αξιόπιστησ και οικονομικά εφικτής λύσης.
Κατά το 2010 πραγματοποιήθηκαν επαφές με την ειδική ομάδα που παρέχει στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα πρόσβαση σε Διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων για διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Dante , Geant2 και το Ελληνικό Τμήμα GRNET συζήτησαν τις δυνατότητες παροχής διασύνδεσης για το έντονο ανάγλυφο και τη μεγάλη απόσταση του Λύκαιου όρους. Αν και πολλά σχέδια συζητήθηκαν λόγω των διοικητικών, οικονομικών αλλά και πολιτικών θεμάτων δεν κατέστει δυνατό να εξευρεθεί λύση.
Το 2012 ο Δήμαρχος της Μεγαλόπολης Δρ Τάκης Μπούρας με δική του πρωτοβουλία υλοποίησε ασύρματη διασύνδεση που ξεκινάει από το Δημαρχειακό κτίριο για το ΒΑ τμήμα του Παρράσιου Πάρκου περικλείοντας μέσα και την αρχαιολογική περιοχή του Λύκαιου όρους.
 Με την ευεργετική συμπαράσταση του κ. Ηλία Αγγελόπουλου αυτή η πρωτοβουλία παρέχει ελεύθερη πλέον προσβασιμότητα στο Internet σε επτά (7) Ελληνικές Κοινότητες και καλύπτει μια επιφάνεια 70 τετρ. χιλιομέτρων. Τα χωριά περιλαμβάνουν τις Άνω Καρυές, το Καστανοχώρι, το Ίσιωμα Καρυών , τo Βάστα και τo Ίσαρι, όλα πλέον συνδέονται διαδικτυακά με την Μεγαλόπολή. Μια τέτοια ανεξάρτητη πρωτοβουλία όπως η παραπάνω όχι μόνο ενισχύει τις σχέσεις και επικοινωνία του Προγράμματος με τις Ελληνικές Κοινότητες αλλά και παρέχει περαιτέρω ανάλογη υποδομή για μια μελλοντική ένταξη και επαφή με τους Ευρωπαίους –Ομολόγους στο GRNET,Dante, and Geant2.

 Για περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Έρευνας , To Παρράσιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα , το Παρράσιο Πάρκο , ή με το πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα παρακαλούμε να
επισκεφτείτε την ιστοσελίδα : http://parrhasianheritagepark.org

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το σχετικό έντυπο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr