ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΟΣΗΜΟ - ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ !!


Άλλαξε για ακόμη μια φορά  η απόφαση για την Κατανομή, Διάθεση και καταβολή του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών περιοχών παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς.

Ο λόγος γίνεται για το γνωστό σε όλους Λιγνιτόσημο .

Το καλοκαίρι του 2011 είχε βγεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο απόφασης
δείτε σχετική ανάρτηση  http://kafeneio-megalopolis.blogspot.com/2011/07/blog-post_7892.html


Το καλοκαίρι του 2012 είχε γίνει η πρώτη αλλαγή που προέβλεπε ότι καταργούνται οι επιτροπές παρακολούθησης

Τον Οκτώβριο του 2012 είχαμε πάλι νέα απόφαση στην οποία μοιραζόταν το ποσό ως εξής
 55% στον Δήμο Μεγαλόπολης , 5% στον Δήμο Γόρτυνος και 40% στην Περιφέρεια . Μάλιστα την ημέρα που κυκλοφόρησε η απόφαση ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ Γιαννακούρας βγαίνει σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και χαρακτηρίζει την απόφαση κουρελόχαρτο. Στην απόφαση αυτή προβλέπεται σαν επιτροπές παρακολούθησης τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
δείτε σχετική ανάρτηση http://kafeneio-megalopolis.blogspot.com/2012/11/blog-post_4640.html

Ένα μήνα μετά βγαίνει νέα απόφαση που ακυρώνει την προηγούμενη !! Βγαίνει αληθινός δηλαδή  ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ Γιαννακούρας !!!
δείτε σχετική ανάρτηση http://kafeneio-megalopolis.blogspot.com/2012/11/blog-post_19.html 

Τελικά μετά από όλες τις παραπάνω αποφάσεις το θέμα ξεχνιέται για λίγο καιρό και πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο έρχεται και βγάζει μια ακόμη απόφαση με την οποία αλλάζουν πάλι τα ποσοστά εκμετάλλευσης  ως εξής  Δήμος Μεγαλόπολης 46% , Δήμος Γόρτυνος 4% και Περιφέρεια 50% !!

Επανέρχονται πάλι οι παλιές επιτροπές παρακολούθησης και το Τέλος Ανάπτυξης Βιοµηχανικών Περιοχών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύµατος από Λιγνιτικούς Σταθµούς, που προβλέπεται στο άρθρο 20 του ν. 2446/1996, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (στο εξής αποκαλούµενο Τέλος), ορίζεται στο 0,5% του Ετήσιου Κύκλου Εργασιών της ΔΕΗ , αυξάνεται δηλαδή περίπου κατά 25%.


Όπως ήταν φυσικό έχουμε μεγάλη αντίδραση από το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων , αφού πλέον το   50 % του ποσού που τους αναλογεί θα διαχειρίζεται από τις Περιφέρειες.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ. του Δικτύου επισημαίνεται ότι στην παραπάνω απόφαση δεν λαμβάνεται υπόψιν ο νόμος 2446/1996 που ψήφισε η Βουλή για την επιβολή του τέλους ανάπτυξης και αγνοούνται οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες που έχουν απονεμηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, ιδίως μετά τον «Καλλικράτη».
Ως παράδειγμα παρουσιάζεται η κατανομή των σχετικών πόρων ανάμεσα σε ενεργειακούς και μη ενεργειακούς δήμους μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια, με αποτέλεσμα οι ενεργειακοί δήμοι Κοζάνης και Εορδαίας, να δέχονται μόνο το 35% του τοπικού πόρου ανάπτυξης.
Μετά τα παραπάνω, το Δίκτυο δηλώνει – μεταξύ άλλων – ότι θα διεκδικήσει επιπλέον, με ασφαλιστικά μέτρα, την αναστολή της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης, θα απέχει από κάθε κυβερνητική δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας και θα ζητήσει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στην Μεγαλόπολη το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε ομόφωνα να υποστηριχθούν οι αντιδράσεις του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και να γίνουν άμεσα ενημερώσεις των φορέων και των πολιτών και να έχουμε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να αλλάξει η πρόσφατη απόφαση που θεωρείται καταδικαστική για το μέλλον του λεκανοπεδίου.

Μάλιστα υπήρχαν πολλές κατηγορίες και βαριές εκφράσεις κατά του Υφυπουργού κ Παπαγεωργίου αλλά και η βεβαιότητα ότι οι Περιφερειάρχες Δυτικής  Μακεδονίας και Πελοποννήσου έχουν κάνει ενέργειες και έχουν ασκήσει πιέσεις για να αλλάξει η απόφαση υπέρ τους.

Από ότι διαφαίνεται   , η νέα αυτή διαμάχη Δήμων, Υπουργεία και Περιφερειών , αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, σε ό,τι αφορά την ορθή συχνότητα καταβολής και κατανομής του Ειδικού Αναπτυξιακού Τέλους.

Διαβάστε την ανακοίνωση από το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων




Διαβάστε παρακάτω την νέα Απόφαση για την κατανομή του πόρου

1 σχόλιο:

  1. Εγώ πάλι γιατί δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα τουλάχιστον όσον αφορά την πόλη μας?
    Αφού ο Αντιπεριφερειάρχης έχει δεσμευτεί και όλα τα λεφτά τα διαθέτει για έργα στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης.
    Πάλι μόνο την ουσία δεν βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr