Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ , Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ


Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει με την εποχή των Βίκινγκς το 800 μ. Χ. Πρώτοι τον πάστωσαν οι Βάσκοι, που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού», ενώ στη χώρα μας, ήρθε τον 15ο αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε μέσω της σαρακοστιανής νηστείας.

Το πιάτο της ημέρας και παραδοσιακό γαστρονομικό έθιμο για τον Ευαγγελισμό κάθε 25η Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά με ποικίλες συνταγές!

Γιατί και πώς Καθιερώθηκε το έθιμο αυτό;

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς μονάχα δύο φορές να φάνε ψάρι, συγκεκριμένα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

Γιατί όμως μπακαλιάρο; Στην ορεινή κυρίως Ελλάδα ορεινές και στις απομακρυσμένες και πιο φτωχές περιοχές ο παστός μπακαλιάρος εκείνη την εποχή ήταν η εύκολη και οικονομική λύση.
Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα.Εκτός από τηγανιτό σε πολλές περιοχές τον έφτιαχναν και κοκκινιστό με χόρτα και σκορδαλιά.

Το μεσημεριανό τραπέζι της 25ης Μαρτίου είναι από τα νοστιμότερα.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την κλασική  συνταγή της Αργυρώς ( argiro.gr )που θα ικανοποιήσει  όσους αγαπούν τη σκορδαλιά και τον μπακαλιάρο 

Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι

(4 μερίδες)
Υλικά:

1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο
1 ποτήρι ανθρακούχο νερό ή μπίρα
1 αυγό
αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι), κοσκινισμένο
λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός)
πιπέρι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 Για τη σκορδαλιά:

6-7 πατάτες
5 σκελίδες σκόρδο
1/2 λεμόνι (χυμός)
3 κ.σ. ξίδι από κρασί
1½ φλιτζάνι  (στο 1½ φλ. υπολογίστε μισή ποσότητα από το κάθε λάδι) ελαιόλαδο και σπορέλαιο
αλάτι
1 αυγό ( κατά προτίμηση βιολογικό )


Εκτέλεση:

Διαλέγετε φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά (ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα). Αφαιρείτε από την προηγούμενη μέρα την πέτσα και κόβετε το ψάρι σε κομμάτια. Το βάζετε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο θα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες. (Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12 έως 24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζετε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει). Αφού ξαλμυρίσει (δοκιμάζετε), το αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά κι αφαιρείτε τυχόν κόκαλα.

Σε ένα μπολ φτιάχνετε το κουρκούτι. Χτυπάτε το αυγό με το ανθρακούχο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Λίγο-λίγο ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα χυλό μέτριο (ούτε σφιχτό ούτε αραιό). Αφήνετε το χυλό στο ψυγείο για 30΄ να παγώσει.

Στη συνέχεια τον ανακατεύετε καλά και βουτάτε μέσα ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνετε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνετε στο καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν γύρω-γύρω.



Για τη σκορδαλιά:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βράζουμε για περίπου 20΄, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ µε τους κόφτες ή στο μπλέντερ. Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αυγό (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr