ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΟΥΣΕΚΗΣ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ



ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ                         
              
                      ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 
                                                                                                                          
Η ψήφιση του Προϋπολογισμού αποτελεί κορυφαία διαδικασία για την τοπική αυτοδιοίκηση.  Ο Προϋπολογισμός που κατατίθεται από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή οφείλει να έχει πέρα από στοιχεία τεχνοκρατικής προσέγγισης  που επιμελούνται οι υπηρεσίες και στοιχεία πολιτικής προσέγγισης – κατεύθυνσης. Η αντίληψη για το παρόν και το μέλλον, για την προοπτική του Δήμου καταγράφεται με συγκεκριμένο τρόπο στον προϋπολογισμό και καταδεικνύει τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

Ο Προϋπολογισμός που πρόσφατα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, 7ος κατά σειρά της σημερινής Δημοτικής πλειοψηφίας δεν διαφέρει θα λέγαμε σε τίποτα από όλους τους προηγούμενους.
Χαρακτηρίζεται άτολμος, άχρωμος και άοσμος σε ότι αφορά τον αναπτυξιακό του χαραχτήρα, μίζερα διαχειριστικός και αναποτελεσματικός.

Απαντά έτσι με τον καλύτερο τρόπο στο γιατί ο τόπος μας εδώ και δεκαετίες παραμένει στάσιμος. Παρουσιάζει ασαφή προσανατολισμό και απουσία συνολικού σχεδιασμού  ως προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της Πόλης αλλά και συνολικά του Λεκανοπεδίου. Λείπουν οι διεκδικήσεις, λείπει το όραμα.
Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είναι πέρα και έξω από την δική μας φιλοσοφία και το σχέδιο που πιστεύουμε, το οποίο  έχουμε επεξεργαστεί και καταθέσει για τον τόπο μας. Επιβεβαιώνεται και η περυσινή  κριτική μας   ότι  ‘’έστω και αν δεχθούμε ότι θα υλοποιηθεί στο 100% ο προϋπολογισμός ‘’ είναι αδύνατον να τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά η περιοχή και ο Δήμος μας,  γιατί λείπει η στόχευση, λείπουν τα μεγάλα έργα και οι καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Εμείς και η παράταξή μας έχει άλλη αντίληψη και προσέγγιση στην διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής και του τόπου, κάτι που και έμπρακτα έχουμε αποδείξει (πρώην Δήμος Φαλαισίας ).
 
Πιο συγκεκριμένα προτείναμε:
1.    Αθροίζοντας το ΕΑΠ, που είναι κατανεμημένο σε διάφορα έργα ( εξαιρώντας τα 480.000 ευρώ του παλαιοντολογικού μουσείου ) μαζί με το ειδικό τέλος της ΔΕΗ  έχουμε το ποσό των 6.000.000 ευρώ. Αυτά να διατεθούν μόνο για το Αρχαίο Θέατρο, την Τηλεθέρμανση και το Βιοτεχνικό Πάρκο. Και γνωρίζοντας ότι την επόμενη πενταετία θα αθροιστούν στο παραπάνω ποσό άλλα 13.000.000 ευρώ περίπου, καταλαβαίνει κανείς ότι αυτά τα σημαντικά για τον τόπο έργα θα ολοκληρωθούν.
2.    Επισημάναμε ότι καμία αξία δεν έχει ο καλλωπισμός και η ανάπλαση των εισόδων της Πόλης εάν πρώτα και κυρίαρχα δεν  ανοίξει η συνδετήρια οδός, η οποία όσο δεν υπάρχει δημιουργεί συνθήκες ‘’ Νεκρής Πόλης ‘’ για την Μεγαλόπολη με ότι αυτό συνεπάγεται  για όλο το Λεκανοπέδιο.
3.    Επιμένουμε στην σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ )για δράσεις όπως, Μότο Κρος, Οικοκάμπινγκ, Θηρευτικό Πάρκο.
4.    Προτείνουμε την εκκίνηση του πρωτογενούς τομέα ( έξι μήνες τώρα ζητούμε την οργάνωση ειδικής ημερίδας και ακόμη περιμένουμε) με προτεραιότητα λόγω πυροπληξίας σε Κτηματολόγιο, Δασολόγιο, Αναδασμό, Επιστροφή εδαφών από τη ΔΕΗ και καινοτόμες καλλιέργειες.
5.    Ζητούμε καθαρή, πράσινη και λειτουργική πόλη, ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού, επιστροφή και τοποθέτηση των Ηρώων στην πλατεία.
6.    Τιμώντας τους ανθρώπους της πόλης μας θέτουμε το ζήτημα της  ονοματοδοσσίας οδών ή πλατειών για τους αείμνηστους Βασίλη Μαντζώρη και Τάσο Καλογερόπουλο. 

Αρνηθήκαμε να μπούμε στην ουσία του Προϋπολογισμού γιατί όπως είπαμε δεν μας εκφράζει αλλά και γιατί αναδεικνύει την ανεπάρκεια ή ανικανότητα της πλειοψηφίας να υλοποιήσει τα αυτονόητα.  Δυο - τρία παραδείγματα που δεν αντέχουν σε στοιχειώδη κριτική μαρτυρούν και καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

 Ο Δήμος μας δεν έχει απορροφήσει πιστώσεις  από:
ΣΑΤΑ του 2007,  για στέγη  κλειστού γυμναστηρίου
ΣΑΤΑ του 2008, για γήπεδο 5 Χ 5
ΣΑΤΑ του 2009, για υπογειοποίηση  κάδων απορριμμάτων

Και βέβαια να επισημάνουμε ότι από το 2008  η Δωρεά των Αδελφών Κυπρίων ύψους 290.000 ευρώ για την κατασκευή του Κέντρου Νεότητας έχει μείνει ανεκμετάλλευτη, ενώ υπήρχε ρητή διαβεβαίωση από τους Δωρητές για χορηγία ακόμη 290.000 ευρώ για την επίπλωση και μηχανοργάνωση του Κέντρου. 

Φίλες και Φίλοι,
Αποδεικνύουμε για μία ακόμη φορά ότι η κριτική μας είναι σοβαρή και εποικοδομητική. Έχει προτάσεις ρεαλιστικές, κοστολογημένες και υλοποιήσιμες.  Στην σημερινή δύσκολή συγκυρία   που βιώνει η Πατρίδα θα θέλαμε να δούμε ένα προϋπολογισμό φτωχό ίσως αλλά αξιοπρεπές και νοικοκυρεμένο, που   θα άφηνε αχτίδες φωτός και θα αποτελούσε την  αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα.

 Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε επιτάσσουν την σύνθεση και την συνεργασία, μακριά από αντιλήψεις μονοκρατορίας.

Η εποχή απαιτεί άλλο βηματισμό που οφείλουμε να τον δώσουμε στην Πόλη και τα Χωριά του Δήμου μας. Η παράταξη μας ως μια ήρεμη πολιτική δύναμη θα συνεχίσει να τοποθετείται, να οραματίζεται και να λειτουργεί με  όρους μέλλοντος, στηρίζοντας ότι θετικό και στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα.
                                                                                           ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΟΥΣΕΚΗΣ
                                                                                    Δημοτικός Σύμβουλος Μεγαλόπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr