Γιαννακούρας σε Γερμανό ακόλουθο στις Βίγλες: Πώς να σας συγχωρέσουμε, σκοτώσατε αθώους ανθρώπους!


69 χρόνια συμπληρώθηκαν από την εκτέλεση των 212 ελλήνων πατριωτών από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στις Βίγλες της Μεγαλόπολης. Και φέτος πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από το δήμο Μεγαλόπολης και τις αντιστασιακές οργανώσεις και παρών, όπως κάθε χρόνο, ήταν εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας στη χώρα. Έτσι είχαν την ευκαιρία να του τα «ψάλλουν» κυριολεκτικά οι ομιλητές,
ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας ανέφερε στην ομιλία του ότι δεν παρίσταται από καθήκον στην εκδήλωση αλλά από συνείδηση και απευθυνόμενος προς τον Γερμανό ακόλουθο του είπε πως «μπορεί να ζητήσατε συγγνώμη αλλά πώς μπορούμε να τη δεχτούμε όταν φύγατε από τη χώρα σας και ήρθατε εδώ για να σκοτώσετε αθώους ανθρώπους που δεν έφταιξαν πουθενά μόνο και μόνο από εκδίκηση».
Τα λόγια του κ. Γιαννακούρα προκάλεσαν τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων .
Παρών στην εκδήλωση και ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς.

Τα ιστορικά γεγονότα

Πρωινές ώρες της 23ης Φεβρουαρίου του 1944 , ομάδα κρούσης του ΕΛΑΣ υπό τον ανθυπολοχαγό Γιώργη Κερκεμέζο από την Καμάρα Φαλαισίας, έστησε ενέδρα στη θέση Βίγλες πλησίον του Χωριού Μαλωτά. Στην ενέδρα χτυπήθηκε Γερμανική στρατιωτική δύναμη 30 ανδρών, οι περισσότεροι αξιωματικοί, που επέβαιναν επί αυτοκινήτων και κινούνταν στο δημόσιο δρόμο Μεγαλόπολης –Τρίπολης. Από την επιθετική ενέργεια σκοτώθηκαν όλοι οι Γερμανοί ενώ από τους επιτιθέμενους δεν έπαθε κανένας τίποτε. Επί πλέον η ομάδα του ΕΛΑΣ πήρε λάφυρα πιστόλια, διόπτρες και άλλα στρατιωτικά είδη.
Την ίδια μέρα τα πτώματα των νεκρών Γερμανών στρατιωτών μεταφέρθηκαν στη Μεγαλόπολη. Οι σκλαβωμένοι κάτοικοι της περιοχής μετά την πρώτη χαρά για την επιτυχία των ανταρτών, πάγωσαν γιατί γνώριζαν πως αντιδρούσαν οι κατακτητές σε ανάλογες περιπτώσεις. Ξεσπούσαν σκοτώνοντας αμάχους και γυναικόπαιδα. Οι φόβοι δεν διαψεύστηκαν.
Την επομένη οι Γερμανοί πήραν από τις φυλακές της Τρίπολης 212 κρατούμενους και τους μετέφεραν στη θέση Βίγλες. Εκεί έστησαν τα πολυβόλα στο λόφο, τους έβαλαν στη σειρά και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες ήταν από την Καλαμάτα όπου είχαν συλληφθεί για αντιστασιακή δράση και είχαν μεταφερθεί στην Τρίπολη. Μεταξύ των εκτελεσθέντων και πολλοί Μεγαλοπολίτες καθώς και Λάκωνες.
 Τους λάκκους τους άνοιξαν άτομα από τη Μεγαλόπολη που συνελήφθησαν για το σκοπό αυτό. Μία ταφή χωρίς νεκρώσιμη ακολουθία, με μόνη ελπίδα την τελική νίκη που ήρθε κάποιους μήνες αργότερα αφού άφησε πίσω της ένα λαό εξαθλιωμένο.

Από το Arcadia Portal

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο Βαγγέλη! Δεν μασάς τα λόγια σου! Ήμουν παρών και σε χειροκρότησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr