ΒΓΗΚΕ Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ


Δημοσιεύτηκε πρόσφατα η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την διαχείριση του Τοπικού Πόρου.
Πρόκειται για το γνωστό μας Λιγνιτικό τέλος η Λιγνιτόσημο και στην νέα απόφαση του Υπουργείου υπάρχουν πολλές αλλαγές στην διαχείριση και στο έλεγχο της διάθεσης του.

 Οι κατανομές στην περιοχή μας έχουν ως εξής...

α) Για την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας:
1) Ποσοστό 40% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί, στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, διατίθεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

2) Ποσοστό 55% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας διατίθεται στον ενεργειακό Δήμο του Νομού Αρκαδίας που είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης. 


3) Ποσοστό 5% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας διατίθεται στον όμορο του ενεργειακού, μη ενεργειακό Δήμο, που είναι ο Δήμος Γορτυνίας.

Οι αλλαγές
Μια σημαντική αλλαγή είναι στην επιτροπή παρακολούθησης που πλέον αλλάζει τελείως η σύνθεση και οι ρόλοι. Ουσιαστικά ο νομοθέτης βάζει ως Επιτροπές Παρακολούθησης  τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια. Αυτό στην πράξη σημαίνει ταύτιση ελεγκτή και ελεγχόμενου(«Γιάννης κερνάει , Γιάννης πίνει» !) Ποιο περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο θα απορρίψει έργο, όταν το εισηγείται ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης που ελέγχουν την  πλειοψηφία ;

 Βγαίνουν τελείως εκτός οι αναπτυξιακοί – παραγωγικοί – επιστημονικοί φορείς από το σχεδιασμό.

Επίσης θεσπίζεται ένα νέο  τέλος υπέρ του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων , το οποίο πολλοί το θεωρούν σαν ένα ¨δωράκι¨ του Υπουργείου στους εμπλεκόμενους Δήμους! Είναι καινοτόμος η επιβολή στα Δημοτικά Συμβούλια εισφοράς 2% σε ΝΠΙΔ και μπορεί να ανοίξει πολλά παραθυράκια.

Στην επιτροπή ελέγχου λείπουν οι τεχνοκράτες και πλέον μόνο δικαστικοί και πολιτικοί φορείς θα καλούνται να κάνουν τεχνικές εργασίες!!

Διαβάστε παρακάτω όλες τις αλλαγές και την σύγκριση με ότι ήταν σε ισχύ μέχρι σήμερα και τις νέες προτάσεις!!

Ειδικοί λογαριασμοί:

Ισχύουσα Υπουργική Απόφαση 2008            

Η Δ.Ε.Η., μετά τη διενέργεια της κατανομής των κονδυλίων του Τέλους Ανάπτυξης από την Επιτροπή Κατανομής, καταθέτει σε τρεις Ειδικούς Λογαριασμούς τα ποσά που αναλογούν σε κάθε Νομό και ενημερώνει εγγράφως τον Υπουργό Ανάπτυξης και τα μέλη της Επιτροπής Κατανομής.

Νέα Υπουργική Απόφαση 2012

Η Δ.Ε.Η. Α.Ε., μετά τη διενέργεια της κατανομής των κονδυλίων του Τέλους Ανάπτυξης από την Επιτροπή Κατανομής καταθέτει σε δώδεκα Ειδικούς Λογαριασμούς που συστήνονται για το σκοπό αυτό, τα. ποσά που αναλογούν στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες στους πέντε ενεργειακούς Δήμους και στους τέσσερις μη ενεργειακούς και ενημερώνει εγγράφως τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τα μέλη της Επιτροπής Κατανομής.


Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα (Ε.Α.Π.):

Ισχύουσα Υπουργική Απόφαση 2008

.. συντάσσονται με πρωτοβουλία των οικείων Ν.Α. και αφορούν σε συγκεκριμένα έργα υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν. 2446/1996.
Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η στήριξη των περιοχών αυτών με πρόσθετα έργα, λόγω των μεγάλων, σοβαρών και ειδικής βαρύτητας συνεπειών που υφίστανται από τις δραστηριότητες της Δ.Ε.Η. Α.Ε. Πρόκειται για πρόσθετα έργα που εξασφαλίζουν την προοπτική της συντήρησης του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών, κατά την περίοδο σταδιακής ύφεσης των δραστηριοτήτων της Δ.Ε.Η. Α.Ε.
Ως έργα υποδομής νοούνται εκείνα που στηρίζουν την ανάπτυξη, με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής, την εξασφάλιση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Νέα Υπουργική Απόφαση 2012

…καταρτίζονται με ευθύνη των οικείων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων των δικαιούχων Περιφερειών και Δήμων, εντάσσονται στα επιχειρησιακά τους σχέδια και αφορούν σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ενέργειες και έργα υποδομής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν. 2446/1996.
Η επεξεργασία, αξιολόγηση, ιεράρχηση των έργων που προτείνονται, για ένταξη στο Ε.Α.Π. και η έγκρισή τους γίνεται από την οικεία Επιτροπή Παρακολούθησης που προβλέπεται στο άρθρο 5.
Προτεραιότητα δίνεται στις άμεσα πληττόμενες περιοχές ύστερα από αξιολόγηση και των επιπτώσεων που προέκυψαν ή θα προκύψουν στις γειτνιάζουσες περιοχές κυρίως στο περιβάλλον και προτάσσονται συγκεκριμένα έργα που συνάδουν με τις διατάξεις της παρούσης υπουργικής απόφασης και προτείνονται από τους ενδιαφερόμενους και επιλέξιμους φορείς.
Στα Ε.Α.Π δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε συγκεκριμένα και σημαντικά έργα, τα οποία συμβάλλουν:
 α) στην ανάπτυξη των περιοχών όπου εφαρμόζονται, σύμφωνα με τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που καθορίζουν τα οικεία Περιφερειακά ή Δημοτικά Συμβούλια και εγκρίνονται από αυτά.
β) στην αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, πέραν των υποχρεώσεων της Δ.Ε.Η. Α.Ε.
γ) στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
δ) στη δημιουργία υποδομών στο πλαίσιο της στρατηγικής της ανάπτυξης.
ε) στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στήριξη της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους τομείς της παραγωγής (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή), με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής.
στ) στη τόνωση της οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας.


Επιτροπές Παρακολούθησης

Ισχύουσα Υπουργική Απόφαση 2008

Για την παρακολούθηση της πορείας και της απορροφητικότητας των Ε.Α.Π συνιστάται Επιτροπή Παρακολούθησης, με έδρα την πρωτεύουσα του αντίστοιχου Νομού, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκονται οι, κατά τα ανωτέρω, δικαιούχοι Ο.Τ.Α. Έργο της Επιτροπής Παρακολούθησης, είναι η υποβολή εισηγήσεων προς το οικείο Νομαρχιακό Συμβούλιο, μετά από αξιολόγηση και ιεράρχηση των υποβαλλόμενων προτάσεων.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης είναι δεκαπενταμελής και απαρτίζεται από:
α) Τον Νομάρχη, ως πρόεδρο.
β) Δύο Νομαρχιακούς Συμβούλους ως εκπρόσωπους της οικείας Ν.Α. (εκ των οποίων ένας της μείζονος αντιπολίτευσης).
γ) Τρεις αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, που προτείνονται από την ΤΕΔΚ, εκ των οποίων δύο απαραιτήτως από τους ενεργειακούς Ο.Τ.Α.
δ) Έναν εκπρόσωπο του ΤΕΕ.
ε) Έναν εκπρόσωπο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
ζ) Έναν εκπρόσωπο του ΓΕΩΤΕΕ.
η) Έναν εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου (πρώην ΕΒΕ).
θ) Έναν εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου (ή των Εργατικών Κέντρων).
ι) Έναν εκπρόσωπο της Δ.Ε.Η.
κ) Έναν εκπρόσωπο ΑΕΙ ή ΤΕΙ θετικής κατεύθυνσης.
λ) Έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας.
μ) Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Νέα Υπουργική Απόφαση 2012

Για την παρακολούθηση της πορείας και της απορροφητικότητας των Ε.Α.Π ορίζονται ως Επιτροπές Παρακολούθησης τα οικεία Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια των δικαιούχων ΟΤΑ. Πρόεδρος της κάθε επιτροπής ορίζεται ο εκάστοτε Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος.


Απευθείας χρηματοδότηση μη ΝΠΔΔ

Ισχύουσα Υπουργική Απόφαση 2008

Δεν υπάρχει υποχρεωτική εισφορά σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στα οποία μετέχουν Δήμοι.

Νέα Υπουργική Απόφαση 2012

Επιβάλλεται στους ενεργειακούς Δήμους εισφορά 2% επί των αναλογούντων ποσών, υπέρ του «Δικτύου Ενεργειακών Δήμων» για την πραγμάτωση των σκοπών του. Η έγκριση των δαπανών διενεργείται από την οικεία Επιτροπή Παρακολούθησης της έδρας του Δικτύου.


Επιτροπή Ελέγχου

Ισχύουσα Υπουργική Απόφαση 2008

Η Επιτροπή Ελέγχου Έργων απαρτίζεται από:
α) Έναν τεχνικό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ως Πρόεδρο.
β) Έναν τεχνικό της Περιφέρειας.
γ) Έναν τεχνικό της ΔΕΗ Α.Ε.
Μπορούν επίσης να συμμετέχουν συμβουλευτικά και ανάλογα με τις ειδικές απαιτήσεις ή τη συνθετότητα ή το μέγεθος των προς έλεγχο έργων και ενεργειών ένας εκπρόσωπος από το Περιφεριακό Τμήμα του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και του Ο.Ε.Ε. , ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης (Ε.Π.) ή του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Έργων.
Η ως άνω Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από την Προϊσταμένη Αρχή εκτέλεσης του έργου, οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει απαραίτητο προκειμένου να βεβαιώσει τις εργασίες που εκτελέστηκαν ή να προβεί σε αυτοψία.
Οι αμοιβές των μελών της Επιτροπής Ελέγχου ΄Εργων αποφασίζονται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Νέα Υπουργική Απόφαση 2012

Ορίζονται δύο Επιτροπές Ελέγχου Έργων, μία στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και μία στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας. Η κάθε Επιτροπή Ελέγχου Έργων απαρτίζεται από:
α) τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως πρόεδρο, β) εκπρόσωπο του Νομικού Συμβούλου του Κράτους της οικείας Περιφέρειας και γ) έναν τεχνικό της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Η ως άνω Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από την Προϊσταμένη Αρχή εκτέλεσης του έργου, οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει απαραίτητο προκειμένου να βεβαιώσει τις εργασίες που εκτελέστηκαν, να προβεί ή να παραγγείλει αυτοψία από υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της οικείας Περιφέρειας.


Δείτε παρακάτω ολόκληρη την απόφαση η οποία όμως δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως αλλά είναι η τελική.

Απόφαση για κατανομή Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr