ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΠΟΛΕΜΟΣ


Του Σωτήριου Παπαδημητρίου

Αν βρισκόταν  ένας προφήτης ή μάντης, να μας έλεγε  πριν κάποια χρόνια, ότι το 2012 θα υπήρχε μέγιστο θέμα με τα σκουπίδια, ή θα τον βγάζαμε τρελό ή θα τον  λέγαμε αιρετικό. Κι όμως!!!! Συμβαίνει!!!!

Τα παλιά χρόνια τα σκουπίδια, αν και λιγοστά, τα έριχναν σε καμιά  απόμερη γκρεμίλα ή σε κανένα φράχτη. Σήμερα επειδή είναι πολλά και  μας βοηθά ο μηχανολογικός  εξοπλισμός, επιλέγοντας πάλι την  ύπαιθρο, τα θάβουμε είτε ανεξέλεγκτα, είτε στοχευμένα. Είτε ψιλονόμιμα, είτε ψιλοπαράνομα. Τότε υπήρχε η άγνοια και η έλλειψη τεχνογνωσίας. Τώρα λείπει η αποφασιστικότητα αλλά εκεί υπάρχει το επιχειρείν. Αυτό οδηγεί τα πράγματα στο απόλυτο σκοτάδι και στο κενό.  Αυτό οδηγεί στους αφανείς διαλόγους. Αυτό οδηγεί στα σημερινά γεγονότα, που η πόλη μας κατ’ αρχήν, αλλά και η Περιφέρειά μας κατ’ επέκταση, βιώνει αυτές τις «ιστορικές» στιγμές. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα απ’ την αρχή και απ’ την κορυφή.

Ξεκινάμε λοιπόν απ’ το κράτος. Όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, σε όλα αυτά τα χρονιά (μιλάω για τουλάχιστον 20χρόνια), δεν ταξίδεψαν σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος; Δεν άκουσαν τίποτα; Δεν αναρωτήθηκαν στη Γερμανία, στην Ιταλία ή στη Γαλλία τι τα κάνουν τα σκουπίδια; Δε θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία των εταίρων μας έτσι ώστε το θέμα να έχει λυθεί κεντρικά και με όφελος για τη χώρα μας; Μάλλον δε νοιάστηκαν. Γιατί απ’ ότι ξέρουμε σε αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, αυτές τις μεθόδους που συζητάμε εμείς εδώ (κομποστοποίηση, δεματοποίηση κλπ), τις εφαρμόζουν πάνω από 30 χρόνια. Αλλά κεντρικά μάλλον δεν το θεωρούσαν σημαντικό το θέμα για να ασχοληθούν. Πάμε πιο κάτω. Σε επίπεδο περιφερειών και νομαρχιών.

Όλοι αυτοί οι αιρετοί  και μη, που πέρασαν απ’ τις  θέσεις αυτές, γιατί δεν θέλησαν να αγγίξουν το θέμα αυτό; Τι συνέβη; Και αυτοί δεν το σκέφτηκαν; Ή Θέλησαν να δημιουργούν λίπασμα στην ύπαιθρο; Αγοράζαμε δεματοποιητές χωρίς να ξέρουμε που θα τους βάλουμε και τι θα δεματοποιήσουμε. Στο χωριό μου λένε «αγοράσαμε το σαμάρι χωρίς να έχουμε το άλογο». Και στην προκειμένη περίπτωση, ούτε στάβλο δεν είχαμε. Πάντως τα αγοράσαμε…

Και ερχόμαστε στους κατακαημένους  Δήμους. Αυτοί περίμεναν επαναπαυμένοι  την επίλυση από «άνωθεν». Περίμεναν  το μαγικό λυχνάρι να δώσει τη λύση. Μια λύση η οποία ουδέποτε ήρθε. Γιατί εδώ υπάρχει το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Αλλά δεν σκέφτηκαν  τι θα απογίνουν τα σκουπίδια των συνανθρώπων τους, των δημοτών τους. Των ίδιων δημοτικών αρχόντων. Ούτε εδώ υπήρξε εγρήγορση.  Και σήμερα τι κάνουμε; Απλά τα μεταφέρουμε «κάπου».

Η ουσία του πράγματος  όμως δεν είναι μόνο το πού φτάσαμε  αλλά και το πώς διαχειριζόμαστε  πλέον αυτή τη συγκεκριμένη, ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση. Γιατί δεν το βλέπουμε ως μια χρυσή ευκαιρία. Και ποια είναι αυτή; Μέσα απ’ το αδιέξοδο αυτό στο οποίο βρισκόμαστε, μπορούμε να έχουμε όφελος οικονομικό, κοινωνικό, επαγγελματικό. Αρκεί αυτό να είναι αποτέλεσμα μιας ανοιχτής, διαφανούς, ξεκάθαρης διαδικασίας. Μα πάνω απ’ όλα γρήγορης.

Όμως, αντί να βλέπουμε εποικοδομητικό, ανατρεπτικό, αποτελεσματικό διάλογο  από τους υπεύθυνους και αρμόδιους  φορείς, παρακολουθούμε συνεντεύξεις τύπου, εκατέρωθεν κατηγορίες για το πώς φτάσαμε εδώ,  ποιος έκανε τις λιγότερες γκάφες και ποιος είναι πιο «δυνατός». Για την άμεση λύση του θέματος, τίποτα όμως.

Θα έπρεπε με αφορμή τα τελευταία  γεγονότα της Μεγαλόπολης, αντί να βγάζουν  τα εσώψυχά τους στις κάμερες, οι αρχές  και οι τοπικοί άρχοντες, να συγκαλέσουν διάλογο. Φτάνει πια η κριτική και οι διαπιστώσεις. Χρειάζεται αποτέλεσμα το οποίο μόνο μέσα από παραγωγικές και συντονισμένες διαδικασίες μπορεί να υπάρξει. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Πρέπει η Περιφέρεια να διαλογιστεί με τους Δήμους. Πρέπει οι Δήμοι να καλέσουν σε άμεση και αποτελεσματική συνεργασία την περιφέρεια. Πρέπει οι Δημοτικοί Άρχοντες, από όποιο μετερίζι βρίσκονται να ενώσουν τα όπλα τους και τις δυνάμεις τους. Δεν υπάρχουν περιθώρια γκρίνιας, διχόνοιας, κόντρας, αντιπολίτευσης. Σκοτώνουμε το περιβάλλον, πεθαίνουμε τους συνδημότες μας.

Είναι αυτονόητο ότι η  συνοδοιπορία Περιφέρειας και Δήμων  μπορεί να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ποιοι όμως την εμποδίζουν;

Αγαπητοί εκπρόσωποι της  Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας και Δήμων,

Έχετε χρέος απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες σας  να συνεργαστείτε.

Έχετε χρέος να λύσετε το θέμα «ΧΘΕΣ».

Έχετε χρέος να αποδείξετε ότι σε όλη αυτή την ιστορία  δεν υπάρχουν «υπόγειες» διαδρομές  χρημάτων και συμφερόντων.

Έχετε χρέος να επαναφέρετε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς που υπηρετείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr