«Μετά απ όσα άκουσα εδώ θέλω να σας ζητήσω να μου επιτρέψετε αύριο, όχι άλλη μέρα, αύριο να θανατώσω τα κοπάδια μου, δεν μπορώ να τα ταΐσω άλλο πια!»



Το μεγάλο πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους της Φαλαισίας οι οποίοι βλέπουν τα ζώα τους να αργοπεθαίνουν συζητήθηκε χθες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Μετά και τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες, για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σχετικά με το πως  μοιράστηκαν οι λίγες τροφές που δόθηκαν από τον Δήμο Μεγαλόπολης και την Περιφέρεια , χθες στην Τρίπολη οι κτηνοτρόφοι πήραν πάλι υποσχέσεις.

Διαβάζουμε στο Arcadia Portal τα όσα έγιναν χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο...

 Δεν μπορούν να τα ταΐσουν οι κτηνοτρόφοι , το «μπαλάκι» στο Δήμο Μεγαλόπολης από το Β. Γιαννακούρα

  Την άδεια να θανατώσουν τα ζώα τους ,  ζήτησαν χθες από το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου οι κτηνοτρόφοι της Μεγαλόπολης. 

Οι άνθρωποι αυτοί χτυπημένοι από τις τελευταίες πυρκαγιές που αφάνισαν κάθε σπιθαμή γης που βοσκούσαν τα κοπάδια τους, βλέπουν καθημερινά τα ζωντανά τους να πεθαίνουν από ασιτία. Οι ίδιοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο τεράστιο καθημερινό κόστος σίτιση τους , αδυναμία που τους οδήγησε από την 1η στιγμή στο να ζητήσουν στήριξη.

Το θέμα έφτασε και στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου. 

Ο Νίκος Γόντικας  επικαλέστηκε την ευαισθησία της περιφερειακής αρχής και ζήτησε ουσιαστική στήριξη με εκταμίευση χρημάτων για αγορά ζωοτροφών. «Είναι πρόκληση όταν δίνονται ευρώ σαν στραγάλια να λέτε ότι δεν υπάρχουν κωδικοί για να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους. Η Χίος βρήκε τον τρόπο να το κάνει από τον κωδικό «λοιπά έξοδα» ας το κάνουμε και εμείς. Ζητώ από τον περιφερειάρχη να προχωρήσει τώρα με εισήγησή του σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού κατά 200 χιλιάδες ευρώ και να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους να κρατήσουν τα κοπάδια τους» είπε ο σύμβουλος στην εισήγησή του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας λαμβάνοντας το λόγο  σημείωσε πως η περιφέρεια είναι στο πλευρό των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από τις φετινές φωτιές από την πρώτη στιγμή και στηρίζει με όσους  τρόπους έχει. 

Μίλησε για την καταγραφή που έγινε από επιτροπές αλλά και για το κενό του Καλλικρατικού νόμου ο οποίος δεν προβλέπει στήριξη κτηνοτρόφων σε τέτοια περίπτωση. « Από την 1η στιγμή αναζητούμε τρόπους να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους. Μπορέσαμε και προχωρήσαμε σε αγορά τροφών από την ΕΑΣ Αρκαδίας η οποία μας τις έδωσε σε χαμηλές τιμές και προσφέραμε τροφές στους κτηνοτρόφους.  
Οι τροφές αυτές δεν ήταν αρκετές γι αυτό απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο σε όλους τους τόνους μας είπε ότι δεν προβλέπεται τέτοιου είδους στήριξη. Ψάξαμε και βρήκαμε όμως ένα σχέδιο νόμου το οποίο μιλά για στήριξη από τον οργανισμό γάλακτος και κρεάτων στον οποίον έχουμε απευθύνει έγγραφο από τις 21 Σεπτεμβρίου ζητώντας 40.000 ευρώ. Δεν γνωρίζω για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στους  κωδικούς, ξέρω μόνο αυτά που έχουμε κάνει. 

Επιπλέον να σας πω ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει επιχορηγηθεί πρόσφατα με 100.000 ευρώ, γιατί δεν  δίνει από αυτά;» 
αναρωτήθηκε εν κατακλείδι ο Αντιπεριφερειάρχης .

Απογοητευμένοι από τα όσα άκουσαν οι κτηνοτρόφοι της Μεγαλόπολης που  έδωσαν το παρόν στην συνεδρίαση ζήτησαν την άδεια να θανατώσουν σήμερα κιόλας τα κοπάδια τους !


«Μετά απ όσα άκουσα εδώ θέλω να σας ζητήσω να μου επιτρέψετε αύριο, όχι άλλη μέρα, αύριο να θανατώσω τα κοπάδια μου, δεν μπορώ να τα ταΐσω άλλο πια!» 

δήλωσε κτηνοτρόφος από το Λεοντάρι, παγώνοντας την αίθουσα και πυροδοτώντας την αντίδραση Γόντικα ο οποίος ζήτησε να τοποθετηθεί ο Περιφερειάρχης.

  Ο Πέτρος Τατούλης τοποθετούμενος στο ζήτημα ανέφερε πως δεν νοιάζεται μόνο ο Νίκος Γόντικας για τους κτηνοτρόφους, πως όλοι την ευαισθησία για όλα όσα περνά ο κλάδος και πως η Περιφέρεια παρ ότι δεν είναι αρμοδιότητά της προσπαθεί να βρει τρόπο να τους στηρίξει ακόμα και μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο Πέτρος Τατούλης έδωσε ένα χρονικό όριο 10 ημερών για την ευόδωση αυτών των προσπαθειών ωστόσο οι κτηνοτρόφοι κατέστησαν σαφές πως αυτές τις 10 ημέρες δεν έχουν με τι να ταΐσουν τα ζωντανά τους.


Η κατάληξη;
Ο Νίκος Γόντικας ανακοίνωσε στο σώμα πως στις 4 Νοεμβρίου θα υπάρξει κινητοποίηση , οι κτηνοτρόφοι της Μεγαλόπολης θα μεταφέρουν τα κοπάδια τους στην πλατεία Ανεξαρτησίας στην Τρίπολη για να πεθάνουν εκεί από ασιτία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr