Πωλούνται οι μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Αμύνταιο!



Την πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων στη ΔΕΗ προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός εκτίμησε πως οι συζητήσεις με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αναζητηθούν ιδιώτες που θα αναλάβουν τη λειτουργία των μονάδων της Μεγαλόπολης και του Αμυνταίου, η συνολική ισχύς των οποίων υπολογίζεται στα 900 MW.


Ο υπουργός επανέλαβε ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω Χρηματιστηρίου αποκλείεται λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μία επιλογή που εξετάζει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης και ταυτόχρονα το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αυτή μίας «μικρής ΔΕΗ» που θα αποτελείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αντιπροσωπευτικές του μείγματος καυσίμων που έχει σήμερα, και ως εναλλακτικές λύσεις ανέφερε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή με πώληση πακέτου μετοχών έως 17% και την πώληση μεριδίων θυγατρικών, όπως των εταιρειών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρκέστηκε να πει πως δεν μπορούν να υπάρξουν απόλυτες δεσμεύσεις για το προσωπικό των μονάδων που θα ιδιωτικοποιηθούν, σημείωσε ωστόσο ότι στην παραγωγή υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ενώ όπως είπε, έχει ζητήσει από τη διοίκηση της Επιχείρησης συγκεκριμένη εισήγηση για τα κενά στην παραγωγή, τα ορυχεία και τα πλεονάσματα στις διοικητικές υπηρεσίες και τον τρόπο κάλυψής τους με στόχο τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης της ΔΕΗ.

Παράλληλα η ΔΕΗ θα παραχωρήσει σε ιδιώτες την εκμετάλλευση του λιγνιτικού πεδίου της Βέβης. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο συνδυασμός των ανωτέρω θα ικανοποιήσει τον όρο του μνημονίου για την απελευθέρωση του 40% της παραγωγής λιγνίτη στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr