ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Χ.Δ.Β.Α. ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ.



Για τη δημιουργία Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων στη Μεγαλόπολη, κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, προς τον Περιβάλλοντος, Ενέργειας& Κλιματικής Αλλαγής
Στην ερώτηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής, μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας, με την οποία εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δημιουργία Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης κοντά στον οικισμό Θωκνίας (αναρτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2011 στη Διαύγεια).
    Ήδη υπάρχει αρνητική ομόφωνη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαλόπολης σε έκτακτη συνεδρίασή του, στις 15/07/2011 με ομόφωνη απόφαση του, κατήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ και αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα αποφάσισε ομόφωνα να συγκροτηθεί επιτροπή(αποτελούμενη από όλες τις παρατάξεις) που θα οργανώσει και θα πραγματοποιήσει άμεσες κινητοποιήσεις.
    Ο προτεινόμενος ΧΔΒΑ, βρίσκεται εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης και συγκεκριμένα στη νοτιοδυτική γωνία της εσωτερικής απόθεσης του ορυχείου Θωκνίας, 400.μ βορειανατολικά από τον οικισμό Θωκνίας και 3,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μεγαλόπολης.
    Η συνολική έκταση θα φθάνει τα 291 στρέμματα περίπου, η συνολική χωρητικότητα ως προς τα διατιθέμενα απόβλητα 113.000 κ.μ. ενώ η χρονική διάρκεια λειτουργίας του εκτιμάται σε 30 χρόνια. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ΧΔΒΑ που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
    Η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι ήδη μια επιβαρημένη περιοχή από την λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, με σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και την υγεία των πολιτών, η κατασκευή ΧΔΒΑ θα είναι ότι χειρότερο, που όπως λένε και οι ίδιοι οι κάτοικοι, θα καταστήσει τη Μεγαλόπολη μια ακατοίκητη περιοχή, όπως επίσης στo λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης είναι ο μεγαλύτερος υδροφόρος ορίζοντας της Πελοποννήσου και ο προτεινόμενος ΧΔΒΑ είναι πολύ κοντά στον Αλφειό ποταμό.
    Η ενέργεια του ΥΠΕΚΑ αιφνιδίασε τους πάντες, γιατί έχουν προηγηθεί και οι δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και κ. Ρέππα(τότε Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), που απέρριπτε τη δημιουργία ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη, ο οποίος δήλωνε τον Φεβρουάριο του 2010 στον ραδιοφωνικό σταθμό «Megalopoli fm»: «τέτοιο θέμα δεν υφίσταται για την Κυβέρνησή μας», Όσο είμαι εγώ, η Μεγαλόπολη δεν διατρέχει κίνδυνο να γίνει χώρος διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων», ενώ στην ίδια συνέντευξη έλεγε ότι ο σχεδιασμός ο οποίος προέβλεπε να γίνει ΧΔΒΑ για όλη τη Νότια Ελλάδα στη Μεγαλόπολη, ήταν ένας σχεδιασμός ο οποίος έφερνε στην σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης, της Κυβέρνησης της ΝΔ.
    Με βάση τα παραπάνω και από το γεγονός ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της Μεγαλόπολης είναι ο μεγαλύτερος της Πελοποννήσου και ο προτεινόμενος χώρος κατασκευής του ΧΔΒΑ πλησίον του Αλφειού ποταμού και σε περιοχή όπου κατά το παρελθόν παρατηρήθηκαν μετακινήσεις του εδάφους με εμφανείς επιπτώσεις ακόμη και σήμερα.
    Με βάση τα παραπάνω:
    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
    1.Με ποια μελέτη και ποια διαδικασία διαλόγου, με την τοπική κοινωνία και επιστημονικούς φορείς, έγινε η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για τη δημιουργία Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ); Θα λάβει υπ’ όψιν του τις αντιρρήσεις και αντιδράσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής, καθώς και αυτές που είχε διατυπώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης;
    2. Έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις για δημιουργία ΧΔΒΑ, σε περιοχές λιγότερο επιβαρημένες από το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και ποιες είναι αυτές; Προτίθεται η Κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της για τη δημιουργία ΧΔΒΑ στη ήδη επιβαρημένη περιοχή της Μεγαλόπολης, γιατί υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου λόγω αυξημένου κινδύνου στη δημόσια υγεία και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον ;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr