ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΠΡΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ!!




Εξαιρετικά ρυπογόνοι και ελάχιστα αποδοτικοί αποδεικνύονται οι περισσότεροι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ που λειτουργούν στη χώρα.





Σύμφωνα με τη λίστα των πιο επικίνδυνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για το κλίμα, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, τα σκήπτρα κατέχουν οι σταθμοί της Πτολεμαϊδας και της Μεγαλόπολης, οι οποίοι για κάθε κιλοβατώρα ρεύματος που παράγουν, εκπέμπουν διπλάσιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τις αντίστοιχες πετρελαϊκές μονάδες και τριπλάσιες από αυτές των μονάδων φυσικού αερίου.
«Ανθρακας» οι σταθμοί λιγνίτη

Συγκεκριμένα, οι σταθμοί της Μεγαλόπολης απελευθερώνουν στο περιβάλλον από 1.550 ως 1.593 kg CO2 ανά KWh, ενώ οι μονάδες της Πτολεμαϊδας από 1.420 ως 1.656 kg.

Σημαντικό είναι το στοιχείο που προκύπτει για το σύνολο των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ και αποκαλύπτει ότι όλες της οι μονάδες εκλύουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι εκπέμπουν κατά μέσο όρο οι λιγνιτικές μονάδες στο σύνολο του πλανήτη.

«Με δεδομένο ότι οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ καλύπτουν σήμερα περισσότερο από το 75% της ηλεκτροπαραγωγής και ευθύνονται για το περίπου 40% των εθνικών εκπομπών CO2 (περισσότερους από 50 εκατ. τόνους ετησίως) η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», σημειώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επικινδυνότητα των σταθμών της ΔΕΗ βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το καύσιμο που χρησιμοποιούν και την παλαιότητά τους.

Πολύ παλιοί
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο ρυπογόνοι σταθμοί της χώρας μετρούν... πενήντα χρόνια ζωής: Η παλαιότερη μονάδα της Πτολεμαϊδας κατασκευάστηκε το 1959 και αναβαθμίστηκε για τελευταία φορά το 1970, έτος κατά το οποίο κατασκευάστηκαν και οι δύο εκ των τριών σταθμών της ΔΕΗ που εδρεύουν στη Μεγαλόπολη.

«Παρ' όλα αυτά, το χρησιμοποιούμενο καύσιμο διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο ως προς τις επιπτώσεις που επιφέρουν στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ακόμη και ένας λιγνιτικός σταθμός τελευταίας τεχνολογίας δεν μπορεί να συγκριθεί ως προς τις συνέπειες με έναν σταθμό πετρελαίου ή φυσικού αερίου», εξηγεί ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για τις κλιματικές αλλαγές στην Greenpeace.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της συνόδου της Κοπεγχάγης, απαιτείται νέα εθνική νομοθεσία μείωσης των εκπομπών.

«Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να υποστηριχθεί από ένα νέο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ με στόχο την ταχύτατη απόσυρση των λιγότερο αποδοτικών λιγνιτικών μονάδων και τη σταδιακή απόσυρση των υπόλοιπων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Από το   ΕΘΝΟΣONLINE 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ κ. ΜΠΟΥΡΑ

Έχουμε την ατυχία να ζούμε δίπλα σε έναν από τους πλέον ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. και ως εκ τούτου ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία βρισκόμαστε σε ένα διαρκή αγώνα για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μας και για μας.
Ο αγώνας αυτός έχει εκφραστεί με δεκάδες διαβήματα, ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις που έχουν γίνει με σκοπό να μειώσει η ΔΕΗ Α.Ε. την εκπομπή ρύπων και προπαντός , να προχωρήσει άμεσα στο οριστικό κλείσιμο των μονάδων Ι και ΙΙ που, ως οι περισσότερο ρυπογόνες, φορτώνουν τον αέρα που αναπνέουμε με εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα καθώς και άλλους ρύπους ετησίως, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση στην πόλη μας.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, σύμφωνα με τα οποία οι σταθμοί της Μεγαλόπολης εκπέμπουν 1,550-1,593 kg CO2/kWh, δηλαδή είναι οι πιο ρυπογόνοι στη χώρα μας ενώ παράλληλα έχουν μικρή αποδοτικότητα, δεν αποτελούν κάτι καινούργιο για μας, αλλά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις χρόνιες διαμαρτυρίες μας, που δυστυχώς έως σήμερα δεν έχουν βρει ανταπόκριση.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία, όμως είναι η απάντηση της ΔΕΗ Α.Ε. που τοποθετεί την κατάργηση των εν λόγω μονάδων το 2011, ενώ μέχρι τώρα αναφερόταν στο 2010.
Για τους κατοίκους της Μεγαλόπολης η παράταση λειτουργίας των μονάδων Ι και ΙΙ ακόμη και για μία ημέρα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.
Δηλώνουμε στη ΔΕΗ ότι θεωρούμε το έτος 2010 ως καταληκτικό για τη λειτουργία των πεπαλαιωμένων ρυπογόνων μονάδων και δεν θα δεχθούμε με κανένα τρόπο τη συνέχιση της λειτουργίας τους.







H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Η.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός και ειδικότερα η Στρατηγική Παραγωγής του Ομίλου της ΔΕΗ προϋποθέτουν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, βαθειά γνώση του αντικειμένου και πολύ μεγάλες εμπειρίες. Γιατί, οι δραστηριότητες της ΔΕΗ είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, την ομαλή λειτουργία της Εθνικής Οικονομίας και την αποτελεσματική προστασία του Περιβάλλοντος.
Η ΔΕΗ, η οποία συμπληρώνει σε λίγο καιρό 60 χρόνια από την ίδρυσή της (1950), έχει μοναδικές εμπειρίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ένα πολύ έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, που είναι απόλυτα εξειδικευμένο στον ενεργειακό σχεδιασμό και στην υλοποίηση των πιο σύνθετων ενεργειακών έργων.

Ως γνωστόν, η ΔΕΗ ουδέποτε σχολιάζει απόψεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τις οποίες θεωρεί ότι αποτελούν σημαντικό ενδιαφερόμενο μέρος και ότι προσφέρουν ένα μεγάλο έργο προς την Κοινωνία. Ωστόσο, για όλους τους προαναφερθέντες λόγους η ΔΕΗ θεωρεί ότι ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ – υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Greenpeace στην Ελλάδα – με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωσή του (23/11/09), θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του. Γιατί, ούτε τις κατάλληλες εμπειρίες έχει ούτε και, δυστυχώς, φρόντισε να έχει υπεύθυνη ενημέρωση από τα στελέχη της ΔΕΗ για τα επενδυτικά σχέδια και τις δραστηριότητες του Ομίλου.
Πολύ περισσότερο, ο κ. Ιμπραήμ δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι, οι ενεργειακές επενδύσεις απαιτούν μελέτες σε βάθος που προϋποθέτουν στενή και συνεχή συνεργασία μεταξύ ενός πολύ μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων στελεχών και εξέταση εκατοντάδων μικρών και μεγάλων παραμέτρων για το σχεδιασμό, τη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση πολύ σημαντικών επενδύσεων.

Μία εκ των ανωτέρω παραμέτρων αποτελεί η αξιοποίηση του «εθνικού καυσίμου» - του λιγνίτη – στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, παράμετρος την οποία συστηματικά και ανεξήγητα φαίνεται να ξεχνάει ο κ. Ιμπραήμ. Ιδίως με την πρότασή του να απαγορευθούν νέες Μονάδες με ειδικές εκπομπές μεγαλύτερες από 0,350 κιλά CO2/ kWh, αποκλείοντας έτσι και τις καινούργιες υπερσύγχρονες λιγνιτικές Μονάδες (!!!), όπως είναι η Πτολεμαϊδα 5 και η Μελίτη 2, που προορίζονται για την αντικατάσταση παλαιών Μονάδων. Γιατί, εάν υιοθετηθεί αυτή η πρότασή του, θα οδηγήσει στην ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες πρώτες ύλες και στην έκθεσή της σε σοβαρούς κινδύνους από ανεξέλεγκτες διεθνείς ενεργειακές κρίσεις., όπως αυτή που ξέσπασε πριν από ένα χρόνο με τη διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Αντί αυτών όλων, ο κ. Ιμπραήμ προτιμάει την ανέξοδη επικοινωνιακή προβολή και τον εύκολο εντυπωσιασμό για πολύ σοβαρά θέματα της χώρας – όπως είναι αυτό του ενεργειακού μέλλοντός της – με την ανακοίνωση που τιτλοφορείται …«ενεργειακοί δεινόσαυροι», η οποία, δυστυχώς, αδικεί και τον ίδιο και τη ΜΚΟ που εκπροσωπεί.

Ειδικότερα:
• Ο κ. Ιμπραήμ αποσιωπά – λόγω άγνοιας ή άγνωστων σκοπιμοτήτων; - ότι ήδη από το Νοέμβριο 2007 με τις Στρατηγικές Προτεραιότητες που χάραξε η ΔΕΗ και δημοσιοποιήθηκαν σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και με το Επιχειρησιακό Σχέδιο που ανακοινώθηκε ένα χρόνο αργότερα ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης.
• Δεκάδες είναι μέχρι σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις ανωτάτων στελεχών της ΔΕΗ για τις νέες επενδύσεις που προβλέπονται με τη Στρατηγική Παραγωγής και οι οποίες θα ανέλθουν σε περίπου 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Με τις επενδύσεις αυτές θα κατασκευασθούν νέες, φιλικές προς το περιβάλλον θερμικές Μονάδες, οι οποίες θα αντικαταστήσουν παλαιές μέσα από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο είναι γνωστό σε όλους.
• Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΔΕΗ θα αποσυρθούν: οι Μονάδες 1 και 2 της Μεγαλόπολης κατά το 2011 και οι Μονάδες Πτολεμαϊδα 1 και 2 κατά το 2012.
• Ο κάθε ενδιαφερόμενος εδώ και πολύ καιρό γνωρίζει, ότι ο όμιλος της ΔΕΗ σχεδιάζει και πραγματοποιεί νέες επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το συνολικό ύψος των οποίων θα είναι περίπου 2 δισ. Ευρώ μέχρι το 2014
• Πέραν των ανωτέρω, είναι γνωστό, ότι η ΔΕΗ ολοκληρώνει την κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων (Μεσοχώρα, Ιλαρίωνας κλπ), ενισχύοντας το σχετικό χαρτοφυλάκιό της με νέες μη συμβάλλουσες στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ηλεκτροπαραγωγικές Μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ΔΕΗ δεν περίμενε τον κ. Ιμπραήμ για να της υποδείξει όλα, όσα εδώ και πολύ καιρό έχει ήδη υλοποιήσει.

Συγκεκριμένα:
• Στην περίοδο 1990 – 2006 η ΔΕΗ ήδη προχώρησε σε επενδύσεις για:
? Ένταξη του φυσικού αερίου στο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
? Περαιτέρω ανάπτυξη και ορθολογική εκμετάλλευση του υδροδυναμικού της χώρας στην ηλεκτροπαραγωγή.
? Προώθηση δράσεων εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης ενέργειας, τόσο στην Παραγωγή, όσο και στη Ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τηλεθερμάνσεις, βελτίωση βαθμού απόδοσης θερμοηλεκτρικών Μονάδων, κ.α.
? Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υφισταμένων εγκαταστάσεων και λειτουργία με βάση τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές.

Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω επενδύσεων ήταν η μείωση των εκπομπών CO2 ανά MWh κατά 25 % περίπου στην περίοδο 1990- 2006.

• Με την ολοκλήρωση των νέων επενδύσεων της Παραγωγής, που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, προβλέπεται περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 ανά MWh κατά 15% μέχρι το 2015.

• Για την περίοδο 2016 – 2020 η ΔΕΗ εξετάζει την περαιτέρω ανανέωση του Παραγωγικού δυναμικού των Θερμικών της Μονάδων, σε συνδυασμό με την ταχύτερη διείσδυσή της στις ΑΠΕ μέσω των επενδύσεων που υλοποιεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε, εξασφαλίζοντας επιπλέον σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 ανά MWh.

Εν όψει και της Συνόδου της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή – για την οποία τόσες συχνές επικλήσεις κάνει η Greenpeace –χρήσιμο είναι να αναφερθούν τα ακόλουθα στοιχεία, που αποκαλύπτουν πώς οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες χώρες της Σκανδιναβίας εξασφαλίζουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια:
• Σύμφωνα με τη Eurostat, στη Δανία, που θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο, σχεδόν το 59% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιθάνθρακα και σχεδόν το 20% - που αυξάνεται συνεχώς – από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σημειωτέον ότι, τον Οκτώβριο 2009 οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης – σύμφωνα με στοιχεία των Ε-Control και VaasaETT – κατέβαλαν τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ-15 (€ 0,303/kWh), ενώ οι κάτοικοι των Αθηνών κατέβαλαν τις χαμηλότερες τιμές (€ 0,114/kWh).
• Στη γειτονική Σουηδία, σχεδόν το 44% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια και 45% από υδροηλεκτρικά. Για να φθάσει σε αυτό το επίπεδο παραγωγής καθαρής ενέργειας η Σουηδία – που κάλυπτε το σύνολο των αναγκών από τα σημαντικά κοιτάσματα άνθρακα που διέθετε – χρειάσθηκαν αρκετές δεκαετίες, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα τελευταία χρόνια στις ΑΠΕ.
• Στη Νορβηγία, το 98% της παραγωγής καλύπτεται από υδροηλεκτρικά, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μια σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου.
• Στη Φινλανδία, το 29% η παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζεται από πυρηνικά εργοστάσια, 17% από άνθρακα, 22% από διάφορα ορυκτά, 18% από υδροηλεκτρικά και 13% από ΑΠΕ.

Όλες οι αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης υλοποιούν ενεργειακούς σχεδιασμούς μέσα από μακροχρόνια και πιστά τηρούμενα προγράμματα επενδύσεων, προκειμένου να εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, οικονομικής ανταγωνιστικότητας και αποτελεσματικής προστασίας του Περιβάλλοντος.

Σε αυτό των πλαίσιο στόχων κινείται και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΔΕΗ. Η διαφορά, όμως, μεταξύ των εκφραζομένων θεωρητικών και μόνον απόψεων με το Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΔΕΗ είναι ότι ο τελευταίος ξεκινάει από την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του Στόχου που έχει θέσει για το 2020.

Αθήνα 23.11.2009

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr