ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ!!



Στην προηγούμενη ανάρτηση μου διαβάσαμε όλοι τις ανακοινώσεις του υφυπουργού κ. Μανιάτη για το μίγμα καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και δέχθηκα πολλές ερωτήσεις και απορίες για τις μονάδες καθαρού άνθρακα και ποιές είναι αυτές. Μέσα από επίσημες ιστοσελίδες της Ευρωπαικής Ένωσης και της Ελληνικής κυβέρνησης διαβάστε τις απαντήσεις.


Ποιές είναι  οι  μονάδες καθαρού άνθρακα?

Με το δεδομένο οτι έχει αποκλειστεί και από την νέα κυβέρνηση η χρήση λιθάνθρακα τότε μιλάμε για λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας πιο νέας τεχνολογίας οι οποίες  πέρα απο τα πιο σύγχρονα φίλτρα εφαρμόζουν μια νέα τεχνολογία η οποία ονομάζεται (Carbon Capture and Storage- CCS) που εφαρμόζεται ακόμη πειραματικά στην Ευρώπη και η οποία πρώτα δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα και εν συνεχεία το αποθηκεύει σε φυσικές γεωλογικές κοιλότητες πολύ βαθιά στο έδαφος. 

Τέτοιες μονάδες λειτουργούν τώρα στην Αμερική και διοχετεύουν τα απόβλητα στο έδαφος ειδικά σε σημεία που γίνετε άντληση πετρελαίου. Στην Ευρώπη τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης για 6 τέτοιες μονάδες οι οποίες θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2015. 

Είναι σαφές και πεντακάθαρο οτι μια τέτοια τεχνολογία στην χώρα μας δεν πρόκειται να εφαρμοστεί τουλάχιστον πρίν απο το 2020!! Και αυτό γιατί είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και γιατί κοστίζει επίσης πολύ περισσότερο από τις μονάδες που κατασκευάζονται τώρα. Με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς η υπέρβαση του κόστους  είναι περίπου της τάξης του 40%. Άρα μιλάμε και για αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας!! 

Γι αυτό τον λόγο κυρίως η πρηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχε στα σχέδια της την τεχνολογία αυτή και μάλιστα δεν ενδιαφέρθηκε καν να συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαικής Ένωσης.

Άραγε η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει νωρίτερα την τεχνολογία του καθαρού άνθρακα?? Και τι θα γίνει με το υπέδαφος την στιγμή που δεν είναι ακόμα γνωστές οι συνέπειες της τεχνολογίας αυτής και ποιός θα κληθεί να πληρώσει το κόστος?? 
Μήπως πάλι ο έλληνας καταναλωτής??

Δείτε και στον παρακάτω πίνακα τις διαφορές των καυσίμων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης , είναι πλέον σε νέα σελίδα

kafeneio-megalopolis.gr